Menu Zavřeno

Bannock

Dehydratovaná outdoor strava aneb poučme se od Indiánů.

Každý z nás se už určitě někdy setkal s otázkou: Jaké jídlo si zabalit s sebou na toulky přírodou? Možností je spousta zvláště při dnešní bohaté nabídce. Můžeme vybírat z nepřeberného množství konzerv, čínských polévek a dalších supermarketových pochutin (cena 3-50 Kč), které je možno libovolně kombinovat, podle momentální chuti. Příjemnější alternativou se může stát potravinový armádní balíček,

České BDP nebo všudypřítomné MRE americké armády, které jsou v našich končinách nejdostupnější (cena 100-250 Kč). Za jakýsi nadstandard lze považovat dehydratované jídlo, které dostanete ve všech specializovaných outdoorových obchodech. Jeho největší výhodou je nízká váha a vysoká energetická hodnota. Bohužel si za tyto výhody dosti připlatíme. Jeho cenu poté může srovnat s cenou bifteku v lepší české restauraci.

My vám dnes přinášíme jinou stovky let prověřenou alternativu stravování v přírodě a to indiánské placky bannock. Jeho velkou výhodou je nízká váha a především široká variabilita chutí. Do základního těsta tvořeného moukou a vodou můžeme přidat spoustu dalších ingrediencí a podle nich udělat bannock sladký, či slaný. Do sladké varianty jsou vhodné kromě cukru také oříšky, sušené ovoce, skořice, ovesné vločky atd. Do slané varianty se skvěle hodí sezam, parmezán, nasekané sušené maso, rajčata, houby, nejrůznější koření atd. Fantasii se meze nekladou. Dalším možným zpříjemněním vašeho gastronomického zážitku může být použití bylinek. Bylinky se často vyskytují volně v přírodě, jen je najít. K velice oblíbeným patří tymián, rozmarýn i klasický kmín.Pro náročnější gurmány doporučujeme přidat do těsta trochu tzv. prdopeče (kypřící prášek do pečiva) nebo sušeného droždí. Pokud si zvolíte tuto variantu počítejte s delším zdržením. Těsto totiž musí alespoň půl hodiny před pečením odpočívat a to na relativně teplém místě.

[nggallery id=3]

Samotná příprava těsta je velice jednoduchá. Mouku a ostatní ingredience nasypte do ešusu či jiné misky a postupně přidávejte vodu, až se vám během hnětení přestane těsto lepit na ruce. Pozor!!! Neudělejte z těsta „moučný kámen“. Ten by vám příliš nechutnal. Jakmile máte dostatečně propracované a vláčné těsto, můžete začít s výrobou placek. Nejprve si udělejte kuličky, ze kterých následovně vytvoříte placky široké asi 0,5 cm. Placky opékáme v rozpáleném ešusu, na roštu či rovnou na kameni cca 10 minut. Další možností je z kuliček mezi dlaněmi vyválet asi 1cm široký proužek těsta, který namotáme jako trdelník na očištěnou větev bez kůry. Zda je těsto dostatečně propečené poznáte tak, že půjde z větve relativně snadno stáhnout a nelepí se.

Bannock se nejlépe opéká na otevřeném ohni. Pokud se někomu nechce, nebo z nějakých důvodů nemůže udělat klasické ohniště, lze ho upéci i nad plynovým vařičem.

Na závěr mi už jen zbývá vám popřát dobrou chuť a spoustu veselých zážitků při přípravě.

Napsat komentář